Paparan terbaik blog ini adalah dengan menggunakan browser Mozilla Firefox. Dapatkan Mozilla Firefox versi 3.5 di sini

Action Song & Story Telling

Saturday, 30 May 2009

Tanggal Khamis (28/5/2009) yang lepas sekolah kami telah menganjurkan pertandingan Action Song & Story Telling peringkat Zon B Kuching... segalanya berjalan seperti yang dirancangkan..

Bahagian pendaftaran

Bahagian Teknikal & Siaraya (bahagian aku le tu...)

antara peserta yang hadir

utk bahagian action song sebanyak 24 buah sekolah telah mengambil bahagian manakalautk bahagian story telling sebanyak 30 buah sekolah telah mengambil bahagian.. menurut guru besar, jumlah penyertaan action song adalah jumlah teramai yang pernah dicatatkan berbanding dengan tahun2 lepas yang biasanya berbelas2 sekolah shj yang mengambil bahagian...

barisan hakim yang arif lagi bijaksana

disebabkan kemudahan yang terdapat di sekolah kami kurang mengizinkan, pihak pentadbiran sekali lagi telah memilih pusat ko kurikulum yang terletak berhampiran SMK Santubong sbg lokasi pertandingan action song & SMK santubong sebagai lokasi pertandingan story telling... pihak SMK amat bermurah hati menawarkan kepada kami bilik mesyuarat berhawa dingin mereka utk dijadikan lokasi pertandingan tersebut...

peserta dari SK Santubong yang menggondol tempat kedua

peserta dari sekolah lain, tak ingat nama sekolah dia...

acara bermula seawal jam 8.30 pagi dengan perserta pertama action song di dewan pusat kokurikulum & peserta pertama story telling di SMK Santubong... peserta terakhir action song membuat persembahan terakhir kira2 jam 12 tengahari. pegawai PPD Kuching berbesar hati utk menyempurnakan majlis penutupan pada hari tersebut...

tahniah diucapkan kepada SK Santubong & guru2 yang berusaha gigih melatih pelajar2 utk action song & story telling. walaupun SK Santubong buat pertama kali menyertai pertandingan action song, kami berjaya menggondol tempat kedua manakala bagi story telling kami berjaya mendapat tempat ketujuh..

pegawai PPD Kuching menyampaikan hadiah kepada pemenang

kepada semua jawatankuasa pelaksana, tahniah diucapkan kepada kalian semua atas usaha yang bersungguh2 menjayakan penganjuran ini...

orang kuat backdrop bergambar kenangan bersama backdrop yang mereka hasilkan

Read more...

Lawatan Kengkawan & sedara ke Kuching

Wednesday, 27 May 2009

Lama rasanya tak mencoret... nk mulakan kisah dengan lawatan sahabat Rokhaimi sekeluarga dari Langkawi... diorg sampai ke kuching petang khamis 21/5, sempat bawak diorg ke serapi corner rasa masakan tomyam die.. pastu terus balik ke rumah.. kumpul tenaga nk jalan2 esok.. on da way nk ke airport tu, sepupu org rumah call bgtau dia baru mendarat kat pelabuhan pending. dia bgtau x dapat keluar sbb byk urusan yg terpaksa diselesaikan dalam kapal.. nanti dia akan call bila dia free katanya.. sepupu org rumah keje ngan navy..

pagi jumaat 22/5 dh ada plan awal.. mtk cuti rehat khas & CRK hari tu... paginya bawak diorang ke kampung budaya... dah set dgn En. Moslim Daud, bapa student aku kat sekolah.. mtk dia tolong aturkan harga.. tak mampu jgk rasanya kalau kena harga semenanjung.. RM60/pax.. alhamduliLLAH en Moslim berbesar hati utk bantu kami... siap nk belanja minum lg.. tp x sempat sbb masa dia call kami dh on da way balik... dari Kg Budaya kami singgah ke kedai Abg Saleh... buat pengisian sikit di situ...

rokhaimi & keluarga bergambar dengan petugas rumah orang ulu, salah sorang ayah kepada student aku di sekolah

aku & rokhaimi solat jumaat di Masjid Semariang Lama. cadangnya nk solat di Masjid Negeri, tapi last2 cancel sbb keletihan...

petangnya bawak diorg ke cat museum, pastu ke waterfront & cadangan asalnya nk naik cruise... memandangkan keadaan yg x mengizinkan kami batalkan rancangan... malamnya bawak diorg ke kedai kek lapis dayang salhah di kg gersik... pastu ke klinik lee sekejap, ambik ubat adawiyah anak rokhaimi, selsema dia... pastu kami buat pengisian malam di d'airiz corner... sedap tomyam dia..malamnya mu'min sekeluarga datang melawat rokhaimi...

gambar mu'min & keluarga waktu diorg melawat rokhaimi di rumah mlm tu

esoknya kami ke serikin... bwk diorg tgk2 barang2 murah kat sempadan.. last2 aku yg banyak beli bukan diorg.. balik dr serikin kami ke pasar minggu satok... diorg nk beli terubuk masin.. petangnya htr diorg ke airport lepas asar.. dari airport kami terus ke pending.. ambik niezam a.k.a. mat dan. dia bgtau dia dh free ptg sampai mlm tu... bawak mat ke d'airiz pulak mlm tu.. pekena tomyam..

nk jadi ceritanya sk merpati jepang (sek org rumah aku) ada motivasi tahun 6 pulak ujung minggu tu.. cikgu2 kena gilir2 tidur kat tempat program di Biro Wanita jln sultan tengah... balik dr makan kami hantar org rumah ke tempat program tu... hasif pulak dh terlelap masa tu.. bawak mat dan balik rumah jap, dlm kul 11 htr dia balik ke pending... x boleh bermalam katanya... susah skit prosedurnya... mlm tu abi & hasif berdua je kat rumah...

esoknya masa tengah bukak YM, azizi azmi (junior aku kat UM) bgtau dia kat kuching, ada program katanya... aku ajak dia keluar mlm tu... kebetulam org rumah ada dinner hari guru... bwk hasif ke four point hotel, ambik azizi.. nk bwk dia ke d'airiz tp org ramai sangat masa tu.. bawaklah dia ke bimmers cafe... makan nasi ayam.. sempat bawak azizi balik rumah kejap... pastu keluar utk ambik org rumah di Penview hotel & terus htr azizi ke hotel..

sempat ambik gambar azizi masa dia dtg rumah mlm tu..

kepada kengkawan & sedara... terima kasih banyak2 sbb sudi ziarahi kami kat sini... kalau ada kelapangan jemput datang lagi...

aku x banyak masukkan gambar kat sini sbb kalau pembaca nk tgk gambar2 boleh lawati blog anak rokhaimi di link nie : http://rabiatuladawiyahmohdrokhaimi.blogspot.com/2009/05/trip-to-sarawak-21-22-mei-2009.html dan link nie : http://rabiatuladawiyahmohdrokhaimi.blogspot.com/2009/05/trip-to-sarawak-23-24-mei-2009.html

Read more...

Selamat Hari Guru buat semua warga pendidik

Sunday, 17 May 2009

gambar ihsan pratchai.photopages.com @ ust fauzi miri

selamat hari guru diucapkan kepada semua warga pendidik di seluruh dunia. Khusus buat guru2 yang telah mendidikku, (guru2 di SK Bendang Raja, Maktab Mahmud Putera Alor Setar, Universiti Malaya Nilam Puri, Universiti Malaya Kuala Lumpur, Institut Perguruan Batu Lintang Kuching) selaut penghargaan ku ucapkan, jasa kalian tidak akan ku lupakan.. halalkan ilmu yang telah kalian curahkan buatku.. moga ilmu yang kalian curahkan dapat menerangi seterusnya memberkati hidupku..

buat anak2 didikku di SK Santubong teruskan dan teruskan usaha kalian menuntut ilmu demi menyempurnakan kelangsungan hidup kalian sebagai insan yang akan berbakti kepada agama Islam, Bangsa dan Negara Malaysia...

Read more...

Jamuan Perpisahan Unit 1

Wednesday, 6 May 2009


Jamuan perpisahan Unit 1 (Bahasa Arab) KPLI SR LPBS j-QAF IP Batu Lintang yang di ambil di Serapi Corner Batu 7, Kuching Sarawak pada 17 Jun 2006

Duduk dari kiri : Zulkifli, Azam, Sabri, Ustaz Salehuddin (mentor), Che Sakimi, Badie, Mohamad & Zaini

Berdiri dari kiri : Rosaniza, Noorhayati, Noorfazlini, Hasaniyah, Norwani, Fairosilawani, Azean, Azaziah, Normawati, Mazliza, Norul Liza, Norfarina, Norhayati, Suzilah, Mas Azura, Nurshafini & Rosmani

Read more...

Sorotan MTQ Peringkat Negeri 2009

Saturday, 2 May 2009

macam biasa hasif bangun seawal 5.30 pagi pagi isnin 27/4 tu... bangun awal suruh bukak tv sambil minum susu... 6.45 umi & hasif keluar dari rumah... aku dah plan awal ajak amir makan pagi kat Bimmer's cafe kat Gita.. kebetulan sekolah aku cuti peristiwa sebab 26/4 (ahad) sekolah kami buat temasya sukan sekolah... pastu aku & amir jumpa ngan steik Rahman Abidin... ambil kad objektif & markah utk kegunaan kuiz kat sibu nanti...

janji dgn sobri nk bertolak dr rumah aku di taman layang2 kul 12 tghr... amir sampai awal lagi dlm kul 11.50pg dah sampai rumah aku... aku & amir keluar jam 12 & terus ambik sobri, mulanya nk ambik zahar pastu terus ke airport ikut jalan tol bintawa... tapi zahar kata nk ambik sut melayu dia kat wisma hopoh... patah la balik kami dari rumah zahar di tmn sourabaya ke satok... dalam kul 1.10 kami sampai ke airport... terus check-in pastu sempat isi perut sekejap... perut dah lapar...

kami bertolak dari kuching ke sibu dalam jam 2.20 walaupun dalam jadual asal flight kul 2.10 ptg... mungkin lambat bertolak dari tempat sebelum nie kot... sempat bergambar depan fokker mas wing... baru 1st time naik fokker la katakan... best jugak naik fokker nih... berlepas & menadart smooth je...

sampai di sibu bas sekolah teknik dah menunggu kami.. kami bertolak ke hotel sekali dengan hakim2 dari miri & limbang.. sampai di hotel ust sayuti telefon... ada problem skit dgn soalan katanya... kami pun bersidang la sekejap di bilik ust Ahmad Ahhad (SPI) & ust Asri... pastu bila dah jumpa jalan penyelesaiannya aku & amir disuruh ikut urusetia dari sibu ke sk bandaran sibu no.3 utk settlekan semuanya... malangnya kami terpaksa ke PPD Sibu sbb kelengkapan yang kurang mengizinkan di sekolah tersebut... kami di PPD dari petang sampai waktu magrib... Cikgu Dollah (Penyelia UPI, PPD Sibu) yang temankan & bantu kami di sama... malamnya kami bermuzakarah di bilik ust asri lagi sekali sapmai settle kesemua kerja... esok jam 8 pagi dh nk dijalankan kuiz saringan...

pagi 28/4 tu seperti yang dijangka kuiz saringan bermula agak lewat... sbbnya macam biasa la... peserta datang lewat... mungkin salah tengok jadual.. alhamdulillah... kuiz saringan nie berjalan dengan lancar... keputusannya diumumkan keesokan harinya yang mana 3 bahagian yang teratas akan layak ke pertandinga kuiz akhir secara lisan...

parking khusus utk pehin sri di wisma sanyan sibu

29/4.... penentuan kuiz akhir... bahagian yang layak adalah dari Kuching, Bintulu & Sibu... setelah 3 pusingan dilalui akhirnya Bahagian Kuching telah muncul sebagai johan pertandingan kuiz tersebut... naib johan disandang oleh Bahagian Bintulu dan ketiga mikli tuan rumah iaitu Bahagian Sibu... alhamdulillah... tugas yang diberikan dapat disempurnakan sepenuhnya & yang paling bestnya... aku x sangka dapat bertemu dengan rakan sekolej aku di UM dulu, Luqman Muhammad... floorep tingkat satu di Kolej YPM-UM sewaktu aku sebagai pengerusi JKPKE di situ...

ayam2 yang dibungkus hidup2 di pasar sentral sibu

pasar sentral sibu

keesokan harinya kami ke majlis penutupan yang dirasmikan oleh speaker DUN Sarawak... secara keseluruhannya pada pandangan aku, tahun nie keputusan agak balance dengan menyaksikan kejuaraan dikongsikan hampir setiap bahagian... alhamdulillah... perkembangan yang baik...


gambar cleaner sedang mencuci tingkap pesawat... eksklusif nih... bukan senang nk dapat..

kami bertolak balik ke kuchg jam 5.10 petang denga pesawat boeng 737-300... 27 minit je dah sampai kuching... sampai di airport, umi & hasif dah siap tunggu... kesian kat hasif... 4 hari cari abi...

Read more...

DISCLAIMER

All data and information provided on this blog is for informational purposes only. Blog owner makes no representations as to accuracy, completeness, currentness, suitability, or validity of any information on this blog and will not be liable for any errors, omissions, or delays in this information or any losses, injuries, or damages arising from its display or use. All information is provided on an as-is basis.

Anda Adalah Pelawat Ke

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP