Paparan terbaik blog ini adalah dengan menggunakan browser Mozilla Firefox. Dapatkan Mozilla Firefox versi 3.5 di sini

Ahlan YA Ramadhan

Saturday, 29 August 2009


bulan Ramadhan menjelma lagi... alhamduliLLah.. diberi kesempatan serta dipanjangkan umur oleh Allah SWT utk bertemu dengan ramadhan kali ini.. sesungguhnya aku tidak tahu apakah aku dapat bertemu dengan ramadhan2 seterusnya..

lama rasanya tidak mencoret.. terasa tiada idea utk menambat kandungan dlm blog ini.. entry kali ini sekadar ingin memaklumkan beberapa peristiwa yang berlaku sepanjang sebulan yang lalu..

selepas menghadiri kursus Bahasa Arab (seperti dalam entry sebelumya) aku sepatutnya menghadiri bersama2 beberapa orang sahabat pendidikan Islam di daerah kuching dan samarahan Nadwah kepimpinan Islam sekolah2 menengah peringkat negeri sarawak yang berlangsung selama 4 hari 3 malam di pusat kokurikulum negeri sarawak sebagai jawatankuasa pelaksana program. namun atas keperluan perkhidmatan, guru besar meminta dari pihak JPN supaya aku dikecualikan daripada menghadiri program tersebut. kebetulan pula pada waktu tersebut kami sekeluarga mengalami demam, batul & selsema (memang takut juga mengalami gejala mcm nie pada masa2 skang nie).. aku hadir ke sekolah seperti biasa menjalankan tangungjawab pada agama, bangsa & negara...

dua minggu selepas itu (kalau x silap) iaitu seminggu sebeluam puasa, aku diarahkan oleh guru besar utk menghadiri Kem 1 Malaysia bersama dengan 4 orang guru lain (termasuk GB) anjuran PPD Kuching yang diadakan di Kem East Valley Serian.. kem ini dihadiri oleh 300 orang murid tahap 2 sekolah rendah... macam2la aktiviti yang dijalan utk menjayakan kem 1 Malaysia nih.. tapi aku hanya mengikuti kem nie selama 2 hari satu malam je disebabkan aku sekali lg mangalami demam..

balik dari program tu sekolah mengadakan Majlis Solat Hajat UPSR pada khamis mlm jumaat & keesokannya sekolah mengadakan sambutan kemerdekaan & selapas waktu rehat diadakan pula Tahlil Arwah Bulan (sempena menyambut ramadhan) aku pun x pasti ambik fatwa dari mana buat tahlil nih...

minggu berikutnya (minggu nie) kami pun bercuti selama sepuluh hari. ramadhan disambut dalam cuti... x banyak aktiviti yang kami sekeluarga lakukan sbb malas nk keluar dari rumah musim2 mcm nie... dalam cuti nie aku & isteri ambik ptk mcm biasa (ntah bila nk dapat 4 nih).. kalau 2 minggu lepas, jerebu memang teruk di kuching tapi skang nie keadaan agak ok sedikit disebabkan hujan yang turun beberapa hari dalam minggu lepas & minggu nie... alhamdulillah... berkat doa orang2 soleh agaknya.. harapan agar rahmat dari Allah SWT ini berterusan & keadaan seluruh dunia khususnya negara kita akan pulih seperti sedia kala... amin...

Read more...

Ketua oh Ketua...

Monday, 27 July 2009


Ketua-ketua biasanya yakin mereka bersikap adil dan saksama apabila memberi layanan kepada orang-orang bawahan, umpamanya apabila membuat penilaian prestasi pekerja dan apabila memberi ganjaran seperti kenaikan gaji, kenaikan pangkat, lawatan sambil belajar, kursus ke luar negara dan lain-lain.

Ketua-ketua biasanya yakin mereka bersikap adil dan saksama apabila memberi layanan kepada orang-orang bawahan, umpamanya apabila membuat penilaian prestasi pekerja dan apabila memberi ganjaran seperti kenaikan gaji, kenaikan pangkat, lawatan sambil belajar, kursus ke luar negara dan lain-lain.

Pakar-pakar psikologi sudah melakukan banyak kajian ke atas tingkah laku ketua-ketua dan hasil kajian mereka mendapati ketua-ketua tidaklah begitu adil dan saksama kepada orang bawahan. Ketua-ketua mempunyai pengaruh besar menentukan jadual tugas, tempat bertugas, tangga gaji dan kenaikan gaji serta kenaikan pangkat individu-individu yang berada di bawah seliaan mereka.

Itulah sebabnya seseorang ketua itu perlu memahami faktor-faktor yang mempengaruhi kejayaannya di tempat kerja, antaranya termasuklah psikologinya sendiri sebagai seorang ketua.

Suatu perkara yang tidak disentuh oleh teori-teori kepemimpinan ialah kenyataan bahawa ketua-ketua dan pemimpin-pemimpin tidak memberi layanan yang sama rata kepada tiap-tiap orang-orang bawahan mereka. Lazimnya, teori-teori kepimpinan yang ada sekarang memberi gambaran seolah-olah para pemimpin memberi layanan yang sama rata kepada semua orang yang berada di bawah kepimpinan mereka. Ini tidak benar. Berikut ialah beberapa faktor yang mempengaruhi layanan seseorang ketua ataupun pemimpin ke atas orang-orang bawahannya:

Menjadi Anggota 'Kumpulan Terdekat'.
Lazimnya orang percaya barang siapa yang rajin dan pandai bekerja serta prestasinya tinggi maka dia dapat naik pangkat dengan mudah. Tidak dinafikan ciri rajin dan pandai bekerja adalah penting, tetapi setakat rajin dan pandai bekerja belum cukup untuk cepat naik pangkat ataupun bagi mendapat layanan istimewa daripada ketua.

Suatu fenomena yang lumrah berlaku ialah di mana individu-individu yang 'dekat' dengan ketuanya lebih mudah terpilih dihantar pergi melawat sambil belajar, berkursus, naik gaji dan naik pangkat di dalam sesebuah organisasi. Oleh itu seseorang yang rajin dan pandai bekerja perlu juga mendekati ketua-ketuanya supaya terpilih bagi tujuan-tujuan itu.

Anggota-anggota sesebuah organisasi sebenarnya berpecah belah ke dalam berbagai-bagai kumpulan. Kajian menunjukkan disebabkan oleh berbagai-bagai faktor, ketua-ketua menjalin pelbagai jenis hubungan di antara diri mereka dengan kumpulan-kumpulan yang mereka pimpin. Salah satu daripada kumpulan-kumpulan itu diistilahkan 'kumpulan terdekat.' Kajian mendapati anggota-anggota kumpulan terdekat paling banyak menerima perhatian daripada ketua-ketua mereka. Mereka juga menerima lebih banyak sumber-sumber yang dapat diberikan oleh ketua mereka, seperti masa dan penghargaan.

Individu-individu yang tidak termasuk ke dalam kumpulan terdekat dikatakan tergolong ke dalam 'kumpulan luar.' Mereka yang tergolong di dalam kumpulan luar tidak berapa disukai oleh ketua-ketua mereka oleh sebab itu mereka tidak banyak menerima sumber-sumber yang berharga yang ada pada pemimpin mereka.

Kajian menunjukkan, sejak awal-awal lagi seseorang ketua itu sudah memilih anggota-anggota kumpulan terdekatnya. Pemilihan itu dilakukan dengan tidak perlu mempunyai banyak maklumat tentang individu-individu itu terlebih dahulu. Ada kalanya pemilihan itu hanyalah berdasarkan ciri-ciri luaran yang tidak relevan dengan matlamat organisasi, seperti faktor usia, tempat kelahiran, jantina dan hobi yang serupa. Walau bagaimanapun, ada kalanya juga seseorang itu dianggap layak menjadi anggota kumpulan terdekat disebabkan dia mempunyai kepakaran dan kecekapan di dalam tugas-tugasnya.

Kajian-kajian juga mendapati ketua-ketua cenderung memberi layanan yang lebih baik kepada anggota kumpulan terdekat berbanding dengan layanan yang diberikan kepada mereka yang tidak termasuk di dalam kumpulan itu. Di dalam sebuah kajian, didapati para penyelia memberi penilaian yang tinggi kepada orang bawahan yang menjadi anggota kumpulan terdekatnya meskipun prestasi individu itu sebenarnya rendah.

Layanan seperti ini tidak diberikan kepada mereka yang bukan anggota kumpulan terdekatnya. Akibat daripada layanan baik yang diterima oleh anggota-anggota kumpulan terdekat, mereka itu mempunyai dorongan bagi melaksanakan kerja-kerja mereka dengan lebih baik dan mereka mempunyai sikap yang lebih positif terhadap tugas-tugas mereka. Mereka juga lebih berpuas hati dengan tugas-tugas yang mereka jalankan dibandingkan dengan pekerja-pekerja yang tidak termasuk di dalam kumpulan terdekat si ketua. Kecenderungan berhenti kerja di kalangan anggota-anggota kumpulan terdekat adalah lebih rendah dibandingkan dengan mereka yang bukan. Mereka juga mendapat lebih banyak sokongan dan dorongan daripada ketua-ketua mereka dan dengan itu mereka lebih mudah naik dalam tangga kerjaya mereka.

Kenyataan bahawa ketua-ketua tidak memberi layanan sama rata kepada orang-orang bawahan mereka mempunyai implikasi yang serius kepada semangat kerja, komitmen dan prestasi mereka yang dipimpinnya. Oleh yang demikian para pemimpin perlu menyedari akan hal ini.

Kesan Halo.

Salah satu fenomena yang berlaku di tempat kerja ialah di mana seseorang ketua berulang-ulang kali membuat penilaian yang serupa sahaja sifatnya ke atas orang bawahannya. Sebagai contoh, apabila seseorang ketua itu menganggap setiausahanya pandai bekerja di pejabat, maka si ketua itu cenderung menganggap setiausahanya juga pandai dalam perkara-perkara lain. Begitu juga sebaliknya.

Salah satu kesilapan persepsi yang selalu berlaku di tempat kerja disebut dengan istilah kesan halo. Perkataan 'halo' bermakna cahaya. Apabila seseorang itu berkata, "Calon yang ini mendapat keputusan cemerlang di universiti, dia tentu boleh menjadi eksekutif yang baik di dalam syarikat kita ini." maka kata-kata seperti ini menunjukkan bahawa apabila seseorang itu membuat sesuatu penilaian positif, maka dia cenderung terus memberi penilaian lain-lain yang positif juga.

Calon ini mendapat keputusan cemerlang - ialah suatu penilaian positif. Eksekutif yang baik - adalah penilaian positif. Pemikiran seperti ini mengandungi kesilapan kesan halo. Di sini kesilapannya ialah, calon yang mendapat keputusan cemerlang sewaktu di universiti tidak semestinya akan menjadi eksekutif yang baik di dalam syarikat di mana dia bekerja. Ataupun pernahkah seseorang itu mendengar orang berkata, "Budak itu tidak berapa pandai. Dia tentu malas belajar." Budak yang tidak berapa pandai belum tentu malas belajar. Sebaliknya ramai budak yang rajin belajar tetapi mereka tidak begitu pandai.

Kesan halo mengatakan apabila sekali seseorang itu sudah mempunyai tanggapan positif ke atas seseorang individu, walau apa pun yang dibuat oleh individu itu, dia akan menilainya secara positif juga, termasuklah perkara-perkara yang tidak diketahuinya. Sebagai contoh, apabila seseorang itu berkata, "En. Mamat seorang pekerja yang baik." orang itu juga berani berkata, "En. mamat juga suami yang baik." walaupun dia tidak tahu apa-apa berkenaan tingkah laku En. mamat sebagai suami.

Kesan halo bukan hanya terjadi pada perkara-perkara positif. Ia juga berlaku secara negatif. Apabila seseorang itu mempunyai tanggapan negatif berkenaan seseorang individu, dia cenderung menganggap apa-apa yang dilakukan oleh individu itu secara negatif juga. Perkara-perkara berkenaan diri orang itu yang tidak diketahuinya pun cenderung dinilainya secara negatif. Apabila seseorang itu berkata, "En. Mamat gagal sebagai ketua rumah-tangganya." dia juga berani mengatakan, "En Mamat takkan boleh menjadi ketua di pejabatnya."

Apabila seseorang ketua membuat penilaian yang sangat positif ke atas sesuatu perkara berkenaan orang bawahannya, dia cenderung menilai lain-lain perkara berkenaan orang bawahannya itu secara positif juga. Jikalau pada penilaian si ketua orang bawahannya itu sangat cekap membuat tugas-tugas pejabat, dia cenderung percaya orang bawahannya itu juga cekap membuat kerja-kerjanya di luar pejabat. Fenomena kesan halo menyebabkan penilaian yang dilakukan ke atas berbagai-bagai aspek berkenaan seseorang itu mempunyai korelasi yang sama tingginya ataupun sama rendahnya. Penialaian seperti ini lazimnya salah.

Kesan Pandangan Pertama.

Kesan pertama ialah punca kepada sejenis lagi kesilapan bias persepsi yang sangat kerap berlaku di tempat kerja. Walaupun tugas menilai prestasi orang bawahan adalah salah satu tugas penting para ketua, lazimnya, apabila seseorang itu menilai orang bawahannya dia tidak menilai prestasi orang-orang bawahannya berdasarkan prestasinya semata-mata, tetapi dia menilai orang bawahannya itu berdasarkan kesan pertama yang dialaminya sewaktu dia mula-mula mengenali orang bawahannya itu dahulu.

Fenomena kesan pertama menyebabkan mengapa walaupun sering kali prestasi kerja seseorang itu sebenarnya sudah meningkat, tetapi peningkatan itu tidak dilihat oleh ketuanya disebabkan si ketua masih berpegang pada penilaian awalnya yang berdasarkan kesan pertamanya ke atas pekerja itu


dipetik daripada : http://djsham.blogspot.com/2009/05/ketua-oh-ketua.html?zx=177e8f85b93aca19

Read more...

Bengkel GPI j-QAF Bahasa Arab 2009

Sunday, 26 July 2009

Minggu lepas, aku serta beberapa org sahabat dari bahagian Kuching & Samarahan berkesempatan mengikuti kursus/bengkel anjuran Sektor Pendidikan Islam JPN Sarawak berkaitan dengan P&P dalam bahasa arab selama dua hari. kursus ini adalah kesinambungan daripada lawatan wakil2 j-QAF negeri ke Oman bulan Mei yang lalu..


antara peserta2 lelaki yang hadir


antara peserta2 perempuan yang hadir

pembentang kertas kerja dlm kursus tersebut adalat ust Mohammad Ismail, wakil Sarawak ke Oman. 2 kertas kerja yang dibentangkan adalah penggunaan bahasa kelas (lughatul fasli) dalam P&P dan penggunaan BBM dalam P&P..


kumpulan ust Wan Yunus sedang sibuk berbengkel

kumpulan ust Hafiz Amri dalam bengkel


Hj Zulkifli sedang membentangkan hasil bengkel mereka


Ketua Sektor SPI, Ust Md Ahir Hj Ahmad, Pen. Peng. j-QAF JPN Sarawak, Ust Jaafar Belal, Penolong Pengarah Bhg. Kurikulum Sekolah Rendah, Ust Sulaiman Hasih juga Penyelia Unit Pendidikan Islam PPD Kuching, Ust Awg Arippin Awg Kamaruddin turut hadir pada bengkel tersebut.. Majlis penutup pada hari terakhir telah disempurnakan oleh PP j-QAF Sarawak. kesimpulannya kami semua enjoy mengikuti bengkel tersebut kerana ia lebih bersifat santai & komunikasinya bersifat dua hala.. kata PP j-QAF, bengkel ini akan diteruskan bagi sahabat2 j-QAF B. Arab lain yang belum menghadiri kursus ini..


Us Awang Arippin (jaket Kelabu) Ust Jaafar (bertali leher) & Ust Md Ahir (baju korporat) sedang memerhati pembentangan hasil bengkel 1


Kump Hj Zulkifli dlm bengkel 2 (penggunaan ict dlm P&P)


Kumpulan Ust Nazrul dengan hasil bengkel mereka, aku kat belakang tu, maklumlah cameraman biasanya kurang gambar masuk


pembentangan hasil bengkel oleh ust hafiz amri

pembentangan hasil bengkel oleh ust wan yunus



kumpulan ust nazrul bersedia utk pembentangan


penyampaian sijil oleh PP j-QAF Sarawak, Ust Jaafar Belal


Staf2 berdedikasi SPI... nampak je muda nih.. tapi dua2 dah kawin.. yg baju ungu tu anak dah 2 tahun lebih..


*** dua hari sebelum tu, aku menghadiri Seminar Dakwah : Prospek & Cabaran anjuran UiTM Sarawak dgn kerjasama JAKIM.. tak sangka dapat jumpa dengan Mahfuzah aka Najm, junior aku kat UM dulu.. rupanya dia dah jadi pensyarah kat Uitm Shah Alam, hebat betul diorg nih.. Tahniah..


Seminar Dakwah yang dihadiri


bergambar bersama mahfuzah di KIA


hasif & makcik mahfuzah, pelik jugak, baru 1st time jumpa tapi terus mesra si hasif nih..

Read more...

Apakah Blog?!! (sesuatu yang patut seseorang yang bergelar blogger tahu)

Saturday, 18 July 2009


Blog (singkatan untuk web log dalam bahasa Inggeris) ialah sebuah laman web yang kemasukan-kemasukannya ditulis menurut urutan kronologi dan dipaparkan dengan tertib terbalik.

Blog memberikan ulasan atau berita mengenai sesuatu tajuk, umpamanya makanan, politik, atau berita tempatan, dengan sesetengah blog berperanan lebih sebagai buku harian peribadi dalam talian. Blog yang tipikal menggabungan teks, imej, dan pautan ke dalam blog, laman web, dan media lain yang berkaitan dengan topiknya. Keupayaan para pembaca untuk meninggalkan ulasan mereka dalam format interaktif merupakan ciri yang utama untuk banyak blog. Kebanyakan blog umumnya adalah blog teks, walaupun sesetengahnya bertumpu pada gambar foto (blog foto), video (vlog), muzik (blog MP3), atau audio (podcasting), dan merupakan sebahagian rangkaian media sosial yang lebih luas.

Istilah "blog" merupakan kata lakur untuk perkataan "web" dan "log" (Web log). "Blog" juga boleh digunakan sebagai kata kerja yang membawa pengertian "untuk memeliharakan atau menambahkan isi kandungan ke dalam blog."

Pada bulan Nov 2007, Technorati, enjin carian blog, sedang menjejaki melebihi 120 juta blog, meningkat dua kali ganda sejak awal Januari 2007

Weblog-weblog yang awal hanya merupakan komponen-komponen laman web biasa yang dikemaskinikan secara manual. Bagaimanapun, pengembangan alat-alat untuk memudahkan penghasilan dan pemeliharaan rencana-rencana web yang diposkan mengikut tertib kronologi terbalik menyebabkan proses penerbitan boleh dilaksanakan oleh lebih banyak orang yang kurang mahir dari segi keupayaan teknikal. Ini akhirnya menyebabkan sebuah kelas penerbitan dalam talian yang terdiri yang menerbitkan apa yang diakui sebagai blog pada hari ini. Umpamanya, penggunaan perisian berasaskan pelayar kini merupakan suatu aspek "pemblogan" yang biasa. Blog-blog boleh dihoskan, baik oleh perkhidmatan-perkhidmatan pengehosan blog yang khusus, mahupun melalui perisian blog, seperti WordPress, Movable Type, blogger atau LiveJournal, atau dalam perkhidmatan-perkhidmatan pengehosan web yang tetap seperti DreamHost.

Istilah "weblog" dicipta oleh Jorn Barger pada 17 Disember 1997, manakala singkatannya, "blog," dicipta oleh Peter Merholz yang secara bermain-main memecahkan perkataan weblog menjadi frasa we blog di palang sisi blognya, Peterme.com pada April atau Mei 1999. Ini dengan pantasnya diterima, baik sebagai kata nama mahupun sebagai "kata kerja" dalam bahasa Inggeris ("to blog," bermaksud "mengedit weblog atau mengeposkan perutusan ke dalam weblog").

Selepas sebuah permulaan yang lambat, pemblogan dengan pantasnya mencapai kepopularan: laman web Xanga yang dilancarkan pada tahun 1996 hanya mempunyai 100 kemasukan menjelang 1997, tetapi melebihi 20 juta pada bulan Disember 2005. Penggunaan blog meledak pada tahun 1999 dan selepas nya, dipopularkan lagi ketibaan-ketibaan hampir serentak alat-alat blog pengehosan yang awal:

* Open Diary yang dilancarkan pada Oktober 1998 tidak lama kemudian berkembang sehingga beribu-ribu kemasukan dalam talian. Open Diary membuat pembaharuan kepada ulasan pembaca dan menjadi komunit blog yang pertama yang para pembaca boleh menambahkan ulasan mereka pada kemasukan blog penulis yang lain.
* Brad Fitzpatrick, seorang pengguna blog yang terkenal memulakan LiveJournal pada bulan Mac 1999.
* Andrew Smales mencipta Pitas.com pada bulan Julai 1999 sebagai pilihan yang lebih mudah untuk mengendalikan "laman berita" dalam laman web. Ini diikuti oleh penciptaan Diaryland pada bulan September 1999 yang lebih menumpukan pada komuniti diari peribadi.
* Evan Williams dan Meg Hourihan (Pyra Labs) melancarkan blogger.com pada bulan Ogos 1999 (dibeli oleh Google pada bulan Februari 2003).

Pemblogan menggabungkan laman web peribadi dengan alat-alat untuk memudahkan perpuatan ke halaman-halaman dalam talian. — khususnya permalink, blogroll dan TrackBack. Ini, bersama-sama dengan enjin carian blog membolehkan pengguna blog untuk menjejaki bebenang-bebenang yang menghubungkan mereka kepada orang-orang lain yang mempunyai minat yang sama.

sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Blog

Read more...

SSQS (Smart School Qualification Standard)

Tuesday, 14 July 2009


sekadar ingin mengucapkan tahniah kepada SK Santubong kerana tercalon bagi penarafan bintang SSQS.. SK Santubong telah mendapat 3 bintang bagi penarafan bintang tahun lalu..

Read more...

H1N1 di Santubong... harapnya tidak la..

Monday, 6 July 2009

pagi tadi semasa aku keluar bersarapan dengan teman sekerja & pk1 di kedai salleh santubong, ada seorang pemandu van sewa anak jati santubong maklumkan

"sidak perahu layar nak turun di santubong tok dah 3 orang positif H1N1... dak tok bukan ada saringan.. main cop ajak daknya... mun makey belon baruk ada saringan.. bahaya na kinek tok eh.. daknya datang tekayo-kayo dlm kampung bah.. dak klinik pun lom tauk gik tuk... kamek mbak sidak pelancong bah.. yalah kamek tauk tek.." kata Ubaidillah b. Mili.. (lebih kurang mcm tulah ayatnya tadi)...

aku tolong terjemah.. katanya geng2 mat salleh yang berlabuh kat santubong dah ada 3 orang positif H1N1.. geng2 nie bukan ada saringan, kalau pakai flight baru diorg disaring.. bahaya sungguh skang nih... diorang masuk & merayau2 dalam kampung.. klinik pun belum maklum hal nie.. saya bawak pelancong, tu yang saya tau tu..

jumaat lepas anak murid aku bgtau ada 27 buah kapal layar yag dah berlabuh kat santubong.. diorg nie datang sbb nk menyaksikan Rainforest Music Festival yang bakal diadakan di Cultural Village pertengahan julai nie... kami guru2 di sk santubong agak gusar dengan kehadiran pelancong asing yang sebenarnya kurang dikehendaki buat masa nie.. aku dah pesan dengan murid2 aku.. kalau jumpa dgn mat salleh tu jangan la nk masuk dekat... tengok2 dari jauh dah la.. mudah2an semua berada dalam kedaan selamat hendaknya... amin..

Read more...

Kawan-kawan dari Matu

Sunday, 5 July 2009

malam tadi kawan semaktab aku dari Matu datang menziarah... Rizal & Zaiful aka Jai Kobun... Rizal datang utk ambik isteri dia yg baru tamat kursus j-QAF kat IP Batu Lintang & Jai temankan Rizal driving dari Matu ke Kuching.... utk makluman pembaca Matu ke Kuching terpaksa merentas beberapa bahagian iaitu Sibu, Sarikei, Betong, Sri Aman & Samarahan yang mengambil masa 8 1/2 jam hingg 10 jam bergantuang kepada keadaan jalan & kelajuan pemanduan... sorilah kawan2, x sempat nk sediakan apa2... minum air bujang & sate je.. apa2pun terima kasih banyak2 sudi ziarah kami di Kuching...

Read more...

Demam Elaporan

Sunday, 28 June 2009


Cerita Cermin Kereta

dah dua minggu rasanya tiada entri.. banyak jugak peristiwa yang berlaku sepanjang dua minggu nie.. contohnya jumaat minggu lepas (19/6), sedang drive balik dari sekolah... waktu tu baru keluar dari sekolah sebelum sampai di simpang balai polis kg santubong... tetiba aku terdengar bunyia kuat.. DUMMM.... atas bumbung kereta aku.. terkejut jgk aku.. pastu nampak buah mempelam masak terjatuh kat sebelah kanan kereta aku... fuh... buah mempelam rupanya... pandang balik kat depan.. rupanya bukan atas bumbung... tapi atas cermin depan kereta... hu hu... retak & pecah sampai ke tepi.. dua2 belah... tersentak aku dibuatnya... alamak.. ujung bulan nih... (nanti aku masukkan gambar cermin tu..)

apa nk buat.. qada' & qadar dari Allah... on da way balik tu terus aku contact perodua tanya harga cermin tu... katanya RM500++.. kebetulan penah pegi kedai cermin sebelum nie utk seal cermin.. tapi x simpan nombor dia.. aku cuba call kedai spare part yang kebetulan kawan tokey kedai tu... alhamduliLLAh.. dia ada simpan nombor.. bila dapat call dia bgtau rm400 termasuk upah... boleh jimat rm100++ utk cermin sama... petang tu tanpa menunggu lama aku pun terus ke kedai & gantikan cermin tu.. takut nanti kalau biar boleh sebabkan kecederaan.. kalau sikit je.. nk aje aku tunggu sampai dapat gaji.. x pelah... mungkin ada hikmahnya..

Cerita Elaporan

minggu lepas tu ke sekolah mcm biasa.. hari isnin aku dapat sms dr Us Awg Arippin (Penyelia UPI PPD Kuching) tanyakan sama ada aku dpt surat utk pengumpulan data di PKG Kuching esok & seterusnya. aku pun terus jawab "Blm ada ust".. bila aku masuk ke bilik guru, surat yang disebut tu baru diletakkan kerani atas meja.. GB minitkan "PK1 sila maklum pada ust M.Badie supaya hadir.." aku tgk jadual.. Selasa- PKG Kuching, Rabu-PPD Padawan, Khamis - PPD Lundu... "hah?? Lundu?? jauh tu... 100km dr kuching.. hmm.. mungkin ada transport PPD kut..." hati aku berbisik

esoknya aku ke PKG seperti diarahkan.. tugas aku.. kutip data bahagian kuching bersama us Wan Amiruddin membantu Us Wan Rushdi (Ketua JU Data j-QAF)... tapi setelah dimaklumkan bahagian kuching boleh menghantar selewat2nya 30hb nie di PPD Kuching ataupun melalui email. Petang tu us Awang bgtau.. Badie.. enta & zahar kena pergi Bau esok, us Wan kena ke padawan, kita pecah dua atas permintaan PPD Bau... esoknya kami pun ke PPD Bau.. & esoknya pula kami ke PPD Lundu.. yang menariknya.. PPD Lundu silap faham & x sediakan tempat utk kami... nasib baik kebetulan makmal komputer sekolah berdekatan kosong.. jadi PPD Lundu pindahkan pusat ke makmal tu.. he he sebenarnya ppd x sediakan transport ke lundu.. kami pegi dgn transport sendiri..

kepada sahabat2 j-QAF kuching, padawan, bau & lundu... kalau yang berhajat utk hantarkan laporan bolehlah email kepada kami di alamat emai nie : wanrushdi@upimppgk.com, mohdzahar@upimppgk.com, amir@upimppgk.com & badie@upimppgk.com.. sahabat2 bolehlah menghantar laporan tersebut sebelum 30/6 nie.. terima kasih..

p.s. bagi sahabat2 yg perlukan panduan utk import & eksport utk elaporan versi 9.3 nie.. saya dah permudahkan panduan tersebut. sahabat2 boleh download panduan tersebut di sini.

Read more...

Minggu yang agak sibuk

Wednesday, 17 June 2009


minggu nie agak sibuk sedikit berbanding minggu2 yang lain... apa taknya.. minggu pertama persekolahan semester baru.. guru besar pula bgtau sabtu nie & sabtu depan ada kelas gantian... agak kurang berkesempatan sedikit untuk menjengah blog sendiri sbb dalam proses menyiapkan blog sekolah yang sebenarnya sudah lama diwujudkan namun x dikemaskinikan...

minggu nie jugak kami diminta oleh PPD utk mengadakan ujian bagi pengisian data j-QAF 6 bulan pertama.. minggu depan mesyuarat pengumpulan data akan diadakan... harap2 sempatla siapkan & semak kertas ujian B. Arab yang aku cadangkan utk dibuat esok & lusa... kertas 2 ujian dah siap dicetak, tunggu nk diserah kepada murid utk ujian je lg.. insyaAllah... harapnya semua dapat disiapkan mengikut tarikh yang ditetapkan... amin..

Read more...

Kunjungan Anak Nik Mahadi ke Kuching

Wednesday, 10 June 2009

5-9 Jun baru nie, isteri & anak Nik Mahadi datang ke kuching menziarahi & melepaskan rindu terhadap beliau. utk makluman pembaca, Nik Mahadi sedang menjalani kursus KPLI j-QAF di IP Batu Lintang di Kuching nie.. Alhamdulillah mlm td kami telah menghantar diorg manaiki penerbangan kembali ke semenanjung.. pg td nik maklum diorg dh selamat sampai ke Kuala Kangsar jam 1 pg td.. di bawah nie antara gambar2 masa diorg ke sini..


Tengok kamera tu.. kata Nik Mahadi kepada Madihah


Sewaktu bwk isteri & anak nik ke Telaga Air Waterfront. masa nie nik sedang sibuk berkursus kat maktab


ummi & hasif sempat bergambar bersama madihah & ibunya berlatar belakangkan Gunung Santubong di telaga air


Nyenyak tidur walaupun tengah panas..


nik mendukung anaknya sewaktu menghantar diorg di Kuching International Airport.. mesti sedih waktu nih.. anak dh nk balik..


sempat bergambar kenangan sebelum diorg memasuki balai berlepas

Read more...

Muat Turun Pelaporan j-QAF 2009

Monday, 8 June 2009




Assalamualaikum w.b.t..
sahabat2 boleh download format pelaporan j-QAF yang saya link pada tab di sebelah kiri blog ini. terima kasih..

atau boleh juga dapatkannya di bawah ini...

ESekolah
ESatu
EDua
ETiga
EEmpat
ELima
Soalan Ujian Jawi 2009
Soalan Al-Quran Tahun Satu 6 Bulan Pertama
Soalan Bahasa Arab Tahun 5

Read more...

Jalan-jalan ke Borneo Heights

Wednesday, 3 June 2009

bila tahap boring dah mencapai tahap maksimanya, otak pun mula memikirkan aktiviti yang boleh dibuat... aku cadang pd org rumah utk jalan2 sepanjang jalan puncak borneo.. org rumah lantas bersetuju...

sepanjang perjalanan x ada sgt pemandangan yang menarik... tp menurut signboard jalan... sepanjang jalan kami akan menemui semenggoh wildlife centre, borneo heights resort, hot spring & anah rais bidayuh longhouse...

lama jgk perjalanan nk sampai ke borneo heights tu... dah set meter kereta... bila dah sampai lebih kurang 70 km jgk... blh tahan la perjalanan.. jalan ok tapi ada jugak runtuhan kecil... adventure lg naik cameron guna jalan tapah he he...

gate masuk ke borneo highlands resort

notis yang terdapat di hadapan pintu masuk borneo highlands resort

agaknya transport nielah yg digunakan utk bwk pelancong bersiar2 di sekitar borneo highlands

sesampai di hadapan gate borneo height tu nampak pagar bertutup... kami teruskan perjalan ke depan skit.. sampai ke anah rais longhuse & hot spring kebetulan hujan.. kami pun ambik keputusan utk x turun.. hasif pun tido masa tue.. snap gambar 2 -3 keping kami pun keluar... mulanya cadang nk balik ke kuching ikut jln lama kuching-serian... tp bila tengok keadaan jalan yang teruk rosaknya (mungkin dah lama x digunakan) kami pun cancel & balik ikut laluan kami datang td...

rumah panjang bidayuh anah rais, berhampiran dengan anah rais hot spring

sebelum balik sempat singgah kat pondok guard borneo height tu... bila ditanya rupanya mmg diorg x benarkan masuk... katanya kalau nk masuk terpaksa park kereta kat bawah & gunakan proda yg diorg sediakan dengan bayaran RM100 seorang.. kat dalam tu byk jgk la tempat menarik katanya mcm kebun bunga, padang golf dsb... sempat mtk brochure utk rujukan.. snap 3-4 keping gambar & kami pun bertolak balik ke kuching..

pejabat imigresen & pejabat kastam yang terdapat berhampiran borneo height (dah dekat dgn sempadan nih)

klinik kesihatan padawan, bukan di kota padawan tau... tp dekat borneo height, jln lama kuching- serian


perjalan balik ke kuching

Read more...

Sorotan Peristiwa Vol 3 (moved)

Tuesday, 2 June 2009

gambar kenangan guru2 SK Santubong penghujung tahun 2006 bersama Guru Besar Cikgu Zamhari Hj Mustapha

bergambar kenangan di hadapan cerana villa resort, pangkalan datu kota bharu semasa melawat ke kelantan penghujung 2008


bergambar di hadapan ladang teh cameron bharat sewaktu ke cameron highland penghujung 2008

Sofwan (kiri) & Hasif (kanan) bergambar di replika Masjidil Aqsa di Pulau Wan Man Terengganu pada penghujung 2008

Read more...

Action Song & Story Telling

Saturday, 30 May 2009

Tanggal Khamis (28/5/2009) yang lepas sekolah kami telah menganjurkan pertandingan Action Song & Story Telling peringkat Zon B Kuching... segalanya berjalan seperti yang dirancangkan..

Bahagian pendaftaran

Bahagian Teknikal & Siaraya (bahagian aku le tu...)

antara peserta yang hadir

utk bahagian action song sebanyak 24 buah sekolah telah mengambil bahagian manakalautk bahagian story telling sebanyak 30 buah sekolah telah mengambil bahagian.. menurut guru besar, jumlah penyertaan action song adalah jumlah teramai yang pernah dicatatkan berbanding dengan tahun2 lepas yang biasanya berbelas2 sekolah shj yang mengambil bahagian...

barisan hakim yang arif lagi bijaksana

disebabkan kemudahan yang terdapat di sekolah kami kurang mengizinkan, pihak pentadbiran sekali lagi telah memilih pusat ko kurikulum yang terletak berhampiran SMK Santubong sbg lokasi pertandingan action song & SMK santubong sebagai lokasi pertandingan story telling... pihak SMK amat bermurah hati menawarkan kepada kami bilik mesyuarat berhawa dingin mereka utk dijadikan lokasi pertandingan tersebut...

peserta dari SK Santubong yang menggondol tempat kedua

peserta dari sekolah lain, tak ingat nama sekolah dia...

acara bermula seawal jam 8.30 pagi dengan perserta pertama action song di dewan pusat kokurikulum & peserta pertama story telling di SMK Santubong... peserta terakhir action song membuat persembahan terakhir kira2 jam 12 tengahari. pegawai PPD Kuching berbesar hati utk menyempurnakan majlis penutupan pada hari tersebut...

tahniah diucapkan kepada SK Santubong & guru2 yang berusaha gigih melatih pelajar2 utk action song & story telling. walaupun SK Santubong buat pertama kali menyertai pertandingan action song, kami berjaya menggondol tempat kedua manakala bagi story telling kami berjaya mendapat tempat ketujuh..

pegawai PPD Kuching menyampaikan hadiah kepada pemenang

kepada semua jawatankuasa pelaksana, tahniah diucapkan kepada kalian semua atas usaha yang bersungguh2 menjayakan penganjuran ini...

orang kuat backdrop bergambar kenangan bersama backdrop yang mereka hasilkan

Read more...

DISCLAIMER

All data and information provided on this blog is for informational purposes only. Blog owner makes no representations as to accuracy, completeness, currentness, suitability, or validity of any information on this blog and will not be liable for any errors, omissions, or delays in this information or any losses, injuries, or damages arising from its display or use. All information is provided on an as-is basis.

Anda Adalah Pelawat Ke

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP